Rehabilitace závratí

Závratě a poruchy rovnováhy představují jeden z příznaků různých onemocnění. Většinou se jedná o subjektivně velice nepříjemné potíže, které výrazně ovlivňují každodenní život. Součástí léčebného procesu je rehabilitační cvičení. U řady pacientů je toto cvičení důležitější, než podávané léky. Lidský organizmus má totiž velkou schopnost se sám vyrovnat se závratěmi a poruchami rovnováhy zapojením kompenzačních mechanizmů.

Cílem rehabilitace závratí a poruch rovnováhy je právě tyto mechanizmy aktivovat a podpořit. Předkládané rehabilitační cvičení je založené na výsledcích řady vědeckých studií, které jednoznačně prokázaly jeho účinnost. Při léčbě závratí a poruch rovnováhy je vhodnější jakákoliv aktivita než klid. Vhodnost rehabilitace musí být v každém individuálním případě posouzena na základě vyšetření funkce rovnovážného aparátu a zhodnocení celkového stavu pacienta.

Po celou dobu rehabilitace je důležitý kontakt pacienta s fyzioterapeutem nebo lékařem. Správně prováděné cvičení nemůže vést ke zhoršení základního onemocnění. Pokud by Vám někteří ze cviků nedělal dobře, můžete jej vynechat.

Ve FN Motol nabízíme Vestibulární habituační trénink – ambulantní cvičení na Rehabilitační klinice a dále cvičení Tai-chi pro pacienty s poruchami rovnováhy. Podrobné informace o obou programech najdete v sekci Ke stažení.